You are currently viewing Hoe chemisch zijn essentiële oliën?

Hoe chemisch zijn essentiële oliën?

In een vorige blog hebben we gemeld dat er een wereld van verschil zit tussen essentiële oliën en fragrance geuroliën.

OK, nu we dit weten kun je dus een keuze maken… wil ik een product dat van echte essentiële oliën gemaakt wordt, met alle voor- en nadelen of wil ik liever iets synthetisch… goed dat we zelf die keuze kunnen maken. Je begrijpt al, wij bij GOOD VIBE & CO. gaan voor echte essentiële oliën, want dat is iets wat moedernatuur ons geeft, het zijn hele moleculen, dus met alle goede eigenschappen die je ervaart als aromatherapie – iets wat synthetisch niet kan.

Kwaliteit & herkomst

Nu heb je binnen essentiële oliën ook weer een wereld van verschil, de ene is de andere niet. Daar zijn we in het begin ook achter gekomen, maar na veel onderzoek in het begin hebben we een leverancier gevonden, waarvan we weten waar de olie vandaan komt en hoe deze wordt gemaakt (vaak gedistilleerd, soms geperst – maar nooit uit een reageerbuis). En hoe beter de kwaliteit, des te meer wij als mens ervan kunnen profiteren, voor ons welzijn en welbevinden. Maar ook hiervoor geldt, hoe beter hoe hoger de prijs, zo herken je ook al snel wat je in de kuip hebt…

Componenten

Maar nu even terug naar de wetenschap. Net vermeld dat natuurlijke essentiële oliën uit hele moleculen bestaan, dat betekent dat alle eigenschappen van de plant, kruid of wortel terug te vinden is in deze olie. Je kan zo’n molecuul ook chemisch ontleden in het laboratorium, dit noemt men ook natuurlijk, maar zo natuurlijk is dat niet. Dit gebeurt bij zg. ‘natuurlijke’ fragrances en geuroliën, men isoleert als het ware het geur component uit het molecuul en gooit de rest weg. Dan heb je wel een geur (deze wordt dan vaak synthetisch nagemaakt), maar niet de heerlijke en vaak helende andere eigenschappen van de plant. Zoals je ziet, ook een essentiële olie bestaat uit (chemische) componenten, maar dan wel die door de natuur gemaakt worden.

Helende werking voor je lichaam & geest

Etherische (essentiële) oliën zijn eigenlijk het enige wat je kunt gebruiken binnen aromatherapie, en daarom worden ze veel gebruikt om pijntjes en andere (lichamelijke) aandoeningen te verlichten, zoals bij hoofdpijn en stress. Dat is een van de redenen waarom essentiële oliën zo gewaardeerd worden.

De natuur om ons heen is zo complex en onze essentiële oliën zijn gemaakt van meer dan alleen geurcomponenten, daarom zijn ze zo moeilijk om na te maken. Door alleen aromatische geurcomponenten van een plant isoleren, lopen we eigenlijk alle potentiële voordelen van de plant mis. Fragrances en geuroliën vind je vaak terug als aroma in veel cosmetica en parfumproducten, ook bij veel geurkaarsen – dat merk je, omdat ze een zeer sterke geur hebben bij hoge temperaturen.

Wij gaan voor de natuur!

Wij bij GOOD VIBE & CO. hebben in het begin voor het pad van 100% natuurlijk en vegan gekozen, en daar houden we ons aan. Het moet van moedernatuur komen, niet op dieren getest zijn, helemaal artisan met de handgemaakt in Holland en doorspekt met veel passie en liefde. Zo herken je onze producten. Aromatherapie waar jij wat aan hebt.

Sending good vibes your way…..

Ferry & Wena Brussaard

Wena-en-Ferry-Brussaard-GOOD-VIBE-FACTORY

Leave a Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.