You are currently viewing Essentiële Oliën versus Fragrance Oliën / Parfum

Essentiële Oliën versus Fragrance Oliën / Parfum

Heb jij dat nou ook, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet als bedrijven en merken je links en rechts vertellen dat ze essentiële oliën in hun producten gebruiken, maar eigenlijk fragrance bedoelen, of dat men denkt echte essentiële oliën te gebruiken, maar eigenlijk een synthetische variant gebruiken. Hoe zit dat nou echt?

Etherische oliën (beter bekend als Essentiële oliën) en Fragrance- en Parfum geuroliën worden vaak als hetzelfde gezien en geregeld met elkaar verward en soms wordt het een als het ander verkocht, maar in feite zijn het twee verschillende werelden en liggen ze mijlenver uit elkaar!

Laten we een kijkje nemen hoe beide soorten eigenlijk worden gemaakt en waar het verschil zit:

Essentiële oliën / Etherische oliën.

Essentiële oliën zijn eigenlijk altijd gemaakt van 100% natuurlijke stoffen en worden gewonnen uit verschillende delen van een plant, zoals bloemen, kruiden of wortels, maar het kan ook uit hout en de bast van een boom komen. Deze oliën zijn pure extracties die je krijgt door (stoom)destillatie of door een andere vorm van extractie en zijn altijd puur en nooit gemixt met een andere (drager)olie.

Soms, afhankelijk van het type plant, kan de extractie erg complex zijn, zoals bijvoorbeeld bij Sandelhout – zo droog als wat. Deze 100% pure oliën zijn ‘puur’, wat betekent dat ze op geen enkele manier zijn verwerkt, verdund of gemanipuleerd met oplosmiddelen of andere toevoegingen.

Wat essentiële oliën zo mooi maakt, is het feit dat ze afhankelijk zijn van het seizoen, klimaat of groeiomstandigheden van een plant. De componenten van een bepaalde olie kan daarom van locatie en van jaar tot jaar variëren. Daarom is het aan de ene kant zo geweldig, maar daarmee ook voor ambachtelijke makers zoals wij ook moeilijk om de geur altijd consistent te houden in onze producten. De basis in de geur blijft weliswaar gelijk, met altijd een kleine nuance in de tonen.

“Natuurlijke” geuroliën / fragrance oliën.

Maar hoe zit het met fragrance oliën en parfum, deze worden in principe gemaakt in een laboratorium. Een van de belangrijkste voordelen is dat ze niet-vluchtig zijn en over het algemeen langer meegaan dan essentiële oliën. Dat is dan gelijk het voordeel, maar ook het nadeel – ze zijn namelijk niet natuurlijk.

Om het nog ingewikkelder te maken, zo heb je binnen deze groep ook een variant waarbij een natuurlijk element wordt gebruikt. Deze worden ook wel “natuurlijke geuroliën” genoemd, maar deze worden uiteindelijk ook in het laboratorium gemaakt. Deze bestaan uit natuurlijke aromatische componenten die via een chemisch proces geïsoleerd worden. Dan moet je, je afvragen of natuurlijke fragrance geuroliën als echt en natuurlijk mogen worden beschouwd. Hoewel ze zijn afgeleid van een natuurlijke bron, worden ze nog steeds gemaakt door de  wetenschap.

Synthetische geuroliën.

Synthetische geuroliën worden kunstmatig gemaakt van chemische verbindingen die niet in de natuur voorkomen. Dit zijn de soorten geuren die je eigenlijk wil vermijden, want vaak zijn ze gemaakt van bijproducten uit de aardolie-industrie, en dat zie je dan weer in de prijs terug.

Bijna alle goedkopere, commercieel geurende producten zijn gemaakt met synthetische geuren omdat ze hun aroma gedurende langere tijd kunnen behouden en super sterk ruiken. Aan jou dus de keuze.

Wij gaan voor de helende natuur!

Wij bij GOOD VIBE & CO. kiezen voor de échte en natuurlijke essentiële oliën, niet alleen omdat ze direct van moedernatuur komen, maar ook omdat wij niet alleen de geur maar eigenlijk het hele molecuul gebruiken in ons product en niet de geïsoleerde geurcomponenten. Wij gaan voor alle werkzame delen van de plant, want dan is het aromatherapie waar jij wat aan hebt.

Sending good vibes your way…..

Ferry & Wena Brussaard

Wena-en-Ferry-Brussaard-GOOD-VIBE-FACTORY

Leave a Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.